Knižnica P. O. Hviezdoslava v Prešove pripravila akciu na popularizáciu čítania

18.09.2006 Prešov

Prešov 18. septembra (TASR) - Služby Knižnice Pavla Országha Hviezdoslava v Prešove využíva v súčasnosti asi 15 500 ľudí, čo je o vyše 3500 viac ako pred sie...
Prešov 18. septembra (TASR) - Služby Knižnice Pavla Országha Hviezdoslava v Prešove využíva v súčasnosti asi 15 500 ľudí, čo je o vyše 3500 viac ako pred siedmimi rokmi. Tento pozitívny trend si chce knižnica udržať a na jeho podporu pripravila na záver tohto týždňa trojdňový festival pod názvom Prešov číta rád.

Premiérový ročník sa konal pred rokom. Ako dnes novinárov informovala riaditeľka knižnice Iveta Hurná, pridali do programu od stredy 20. septembra aj tlačové konferencie redaktorov školských časopisov so spisovateľmi a s novinármi. Programom akcií sa chcú zamerať nielen na detských čitateľov, ale prilákať všetkých milovníkov kníh. Ako Hurná dodala, festival vnímajú ako darček svojim priaznivcom.
Besedy s asi 20 pozvanými spisovateľmi zo Slovenska a z Česka, medzi ktorými budú manželia Oľga a Ľubomír Feldekovci, Petra Nagyová – Džerengová, Ľubo Dobrovoda, Pavel Dvořák či jedna z najlepších detských spisovateliek z Čiech Ivona Březinová, prebehnú vo všetkých pobočkách knižnice. Tie počas festivalu vyhodnotia najlepších detských čitateľov, ktorí si prevezmú aj ocenenia. Sprievodným podujatím je Knižný salón s prezentáciou produkcie viacerých vydavateľstiev, napríklad Rak, Modrý Peter, Vydavateľstvo Michala Vaška.
Knižnica na tieto aktivity založila Občianske združenie Slniečkovo a na spomínaný projekt sa jej tohto roku podarilo získať finančnú podporu 200 tisíc Sk od Ministerstva financií SR, 160 tisíc od Ministerstva kultúry SR a 70 tisíc Sk od svojho zriaďovateľa Prešovského samosprávneho kraja.
Novinkou oproti minulému roku bude i pódium pred budovou centrálnej požičovne knižnice na Hlavnej ulici, na ktorom sa uskutoční viacero podujatí festivalu. V podvečer vo štvrtok 21. septembra na ňom napríklad fotoreportér TASR Milan Kapusta videoprojekciou predstaví svoju knihu Tatry, ktorá je považovaná za najlepšiu fotografickú publikáciu o slovenských veľhorách za posledné desaťročia.
Verejná knižnica v Prešove oslávila minulý rok 80. výročie založenia. V súčasnosti má štyri pobočky v rôznych častiach mesta a špecializované pracovisko s detským čitateľom pod názvom Slniečko. Dovedna v nej pracuje 30 zamestnancov. Jeden z nich bol vyčlenený na prípravu zriadenia pracoviska Britskej rady. Fungovať začne od januára 2007. Veľmi sa ujalo pracovisko s internetovým pripojením pre slabozrakých a nevidiacich, navyše internet je v knižnici zadarmo. Knižnica úspešne využíva výpožičný systém Slovenskej národnej knižnice Virtua. Počas tohoročného leta uskutočnila v Slniečku šiesty ročník prázdninových detských táborov.
 

Vyberte región

mark